Pyszny, aromatyczny, z dużą ilością mięsa. Przepis na ten sos jest w mojej rodzinie od dawna. Wspaniale smakuje z ziemniakami, kaszą gryczaną ale również z makaronem.
Składniki:
500 g mięsa gulaszowego
kostka mięsna
3 goździki
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
ok. 2 łyżki mąki
woda
1 łyżka smalcu
pieprz
1. Mięso kupuję przeważnie w kawałkach. Niekiedy są zbyt duże więc kroję je na mniejsze, żeby skrócić czas duszenia.
2. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanym smalcu. Powinno być mocno przyrumienione. Przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą do 4/5 jego wysokości. Dodajemy ziele, goździki oraz liść laurowy.
3. Patelnię, pozostałą po smażeniu również zalewamy odrobiną wody i stawiamy na gazie. Mieszamy przez chwilę aby odmokła. Tak powstałą „mięsną esencję” wlewamy do garnka. Nada bardziej wyrazisty smak.
Z kostką mięsną proponuję uważać. Zawsze dodaję najpierw połowę, żeby sos nie był zbyt słony.
4. Mięso dusimy do miękkości pod przykryciem.
5. Mąkę rozprowadzamy w 1/3 szkl wody. Zagęszczamy nią sos. Jeżeli będzie za mało słony, dodajemy resztę kostki.
6. Doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
Smacznego!