Tagi

, , ,

Tort przygotowałam dla pewnej uroczej Zuzi. Zosia to jej ulubiona postać z bajki dlatego 6-ste urodziny postanowiła świętować razem z nią. Pomiędzy waniliowymi biszkoptami znalazł się truskawkowy krem oraz śmietanowy z białą czekoladą.

SAM_1260

Składniki:

Biszkopt okrągły ( 24 cm )
6 jajek
1,5 szkl mąki
1 szkl cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Biszkopt w formie na babkę z kominkiem 2 sztuki
2 x 4 jajka
2 x 1 szkl mąki
2 x 3/4 szkl cukru
2 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 x 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Krem truskawkowy
1 opakowanie kremu truskawkowego
1 szkl mleka
3 łyżki miękkiego masła

Krem śmietanowo- czekoladowy
250 ml śmietanki 30%
1,5 tabliczki białej czekolady

Krem maślany
1 kostka masła
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny

Poncz
3 szkl wody
2 duże cytryny
2 łyżki cukru

Dodatkowo
dżem z czarnej porzeczki
gotowa masa cukrowa ok 1 kg
klej spożywczy
barwniki spożywcze
lalka
3 grube słomki
tekturka
folia spożywcza

SAM_1270

1. Wszystkie biszkopty przygotowujemy w ten sam sposób. Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich cukier a następnie po jednym żółtku oraz wanilię. Pod koniec stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem. Ciasto przelewamy do form i pieczemy około 45 minut. Proponuję przygotować je dzień wcześniej aby dobrze sczerstwiały.

2. Cytryny obieramy dokładnie ze skórki ( białe części mogą nadać gorzki smak). Kroimy je na plastry, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy. Gotowy poncz przelewamy przez sitko i studzimy. (Nigdy nie nasączamy biszkoptu ciepłym płynem, ponieważ za bardzo rozmoknie).

3. Mleko do kremu truskawkowego powinno mieć temperaturę otoczenia. Wsypujemy do niego zawartość opakowania i miksujemy około 3 minuty. Do kremu dodajemy miękkie masło i ubijamy jeszcze przez chwilę.

4. Biały krem proponuję przygotować dzień wcześniej. Śmietankę gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy aż całkiem się rozpuści. Studzimy a następnie wstawiamy do lodówki na noc. Ubijamy dopiero przed przekładaniem tortu.

5. Miękkie masło ubijamy z pudrem i sokiem cytrynowym na puszystą masę.

6. Duży okrągły biszkopt kroimy na dwie części a oba upieczone w formie na babkę na trzy blaty.

7. Z racji tego, że tort jest piętrowy pod część z lalką musimy przygotować podkład aby się nie zapadł. Z tektury wycinamy koło o średnicy największego blatu biszkoptu upieczonego w formie na babkę. Owijamy go folią spożywczą.

8. Pracę zaczynamy od dużego okrągłego biszkoptu. Jeden blat nasączamy ponczem, smarujemy dżemem porzeczkowym i nakładamy cały krem z białą czekoladą. Układamy drugi blat, który obficie nasączmy. Całość smarujemy kremem maślanym i wstawiamy do lodówki.

9. Biszkopty, które mają być sukienką dla naszej lalki układamy na wcześniej przygotowanym podkładzie z tektury. Zaczynamy od największego a kończymy na najmniejszym. Podobnie jak poprzednio każdy nasączmy, smarujemy dżemem porzeczkowym i kremem truskawkowym. Pozostały krem maślany wykładamy na brzegi i górę. Również wstawiamy do lodówki.

10. Białą masę cukrową ( ok. 600 g ) wałkujemy na kształt koła. Obkładamy nią okrągły biszkopt. Docinamy na dole. Z fioletowej robimy pasek o grubości około 4 cm. Możemy wyciąć go radełkiem. Doklejamy w dolej części. Przygotowujemy kwiatki, kokardkę oraz tabliczkę z imieniem. Wszystkie elementy przykleamy klejem spożywczym. Chowamy ponownie do lodówki.

11. Lalkę owijamy folią spożywczą do pasa. Umieszczamy ją w drugiej części tortu. Jeżeli się przechyla możemy podłożyć pod jej nogi trochę masy cukrowej. Dolną część „słodkiej spódnicy” obkładamy białym pasem o szerokości około 10-15 cm. Z fioletowej masy wycinamy kolejne elementy i nakładamy je na tort oraz lalkę. Lepimy resztę szczegółów i doklejamy za pomocą jadalnego kleju. Koronę zostawiamy do wyschnięcia, żeby sztywno trzymała się na głowie. ( Zwierzątka są plastikowe, solenizantka bardzo chciał, żebym umieściła je na torcie.) Wstawiamy do lodówki.

12. W okrągłej części musimy umieścić wsporniki. Do tego posłużą nam słomki do drinków lub patyczki do balonów. Docinamy je na równo z wysokością tortu. Nie mogą być za krótkie ani za długie. Foremką na babkę delikatnie zaznaczamy granicę, aby wsporniki znajdowały się pod tortem lalką i nie wystawały poza jego średnicę. Słomki wbijamy po środku i na brzegu zaznaczonej granicy. Ja użyłam 8 sztuk dla pewności.

13. Aby oba piętra dobrze się trzymały, dolne smarujemy masą maślaną. Układamy na nim tort lalkę. Wstawiamy do lodówki na noc.

Smacznego!

Reklamy