Delikatne dyniowe naleśniki z pieczarkowym farszem to bardzo smaczna propozycja dla wegetarian. Danie wprost rozpływa się w ustach.
Składniki
ciasto naleśnikowe
1 szkl mleka
ok. 1,5 szkl mąki
3-4 łyżki pure z dyni
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
szczypta cukru
1 jajko
farsz
6 dużych pieczarek
1 cebula
sól
pieprz
papryka ostra w proszku
olej do smażenia
sos
2 jajka
2 łyżki pure z dyni
1 łyżka śmietany 18%
sól
pieprz
tymianek
(ewentualnie czosnek)
dodatkowo
3 łyżki startego parmezanu
1 cebula
kawałek czerwonej papryki
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy. Powinno mieć konsystencję jogurtu.
2. Smażymy naleśniki, mnie wyszło 10 sztuk.
3. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach.
4. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką w proszku. Lekko dusimy.
5. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy je w rulon.
6. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Układamy cienko pokrojoną w krążki lub piórka cebulę.
7. Na niej rozkładamy faszerowane naleśniki dyniowe.
8. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy pure z dyni. Dokładnie mieszamy, dokładamy śmietanę i przyprawy. Dla zaostrzenia smaku możemy dorzucić przeciśnięty ząbek czosnku.
9. Sos wylewamy równomiernie na naleśniki.
10. Posypujemy całość startym parmezanem i zapiekamy przez około 20 minut w 180 stopniach.
11. Po wyjęciu z piekarnika dokładamy paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
Smacznego!
Wyglądają mega smakowicie 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję Kasiu 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie