Dyniowe naleśniki zapiekane na cebuli

Delikatne dyniowe naleśniki z pieczarkowym farszem to bardzo smaczna propozycja dla wegetarian. Danie wprost rozpływa się w ustach.

SAM_9168.JPG

 

Składniki

ciasto naleśnikowe
1 szkl mleka
ok. 1,5 szkl mąki
3-4 łyżki pure z dyni
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
szczypta cukru
1 jajko

farsz
6 dużych pieczarek
1 cebula
sól
pieprz
papryka ostra w proszku
olej do smażenia

sos
2 jajka
2 łyżki pure z dyni
1 łyżka śmietany 18%
sól
pieprz
tymianek
(ewentualnie czosnek)

dodatkowo
3 łyżki startego parmezanu
1 cebula
kawałek czerwonej papryki

 

SAM_9187A.JPG

1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy. Powinno mieć konsystencję jogurtu.

2. Smażymy naleśniki, mnie wyszło 10 sztuk.

3. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach.

4. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką w proszku. Lekko dusimy.

5. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy je w rulon.

6. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Układamy cienko pokrojoną w krążki lub piórka cebulę.

7. Na niej rozkładamy faszerowane naleśniki dyniowe.

8. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy pure z dyni. Dokładnie mieszamy, dokładamy śmietanę i przyprawy. Dla zaostrzenia smaku możemy dorzucić przeciśnięty ząbek czosnku.

9. Sos wylewamy równomiernie na naleśniki.

10. Posypujemy całość startym parmezanem i zapiekamy przez około 20 minut w 180 stopniach.

11. Po wyjęciu z piekarnika dokładamy paprykę pokrojoną w drobną kostkę.

sam_9171

 

Smacznego!

 

3 comments

Dodaj komentarz