Tagi

, , , , ,

Obowiązkowy z sezonie dyniowym. Pyszny i aromatyczny budyń z nutą białej czekolady z pewnością zasmakuje najmłodszym.

SAM_9131a.JPG

Składniki

500 ml mleka
4 łyżki pure z dyni
50 g białej czekolady
1 cukier waniliowy
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

sam_9128a

1. Z podanej ilości mleka odlewany 1/2 szklanki.

2. Dodajemy żółtka i obie mąki. Dokładnie mieszamy składniki.

3. Resztę gotujemy z cukrem waniliowym.

4. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodajemy pure z dyni oraz białą czekoladę.

5. Po ponownym zagotowaniu wlewamy zawartość szklanki.

6. Ciągle mieszamy aż budyń zgęstnieje.

7. Gotowy rozlewamy do pucharków.

sam_9125

Smacznego!

Advertisements