Tagi

, , , , ,

Są takie ciasta, do których używamy wyłącznie żółtek. Pozostałe białka sprawiają pewien kłopot, zostawić je czy wyrzucić? Ta drożdżówka to idealna propozycja na pozbycie się tego dylematu. Porcja na dużą blaszkę.

SAM_7396.JPG

Składniki

4 szkl mąki
500 ml mleka
60 g drożdży
1 szkl cukru pudru
1 szkl białek
250 g masła
szczypta soli
ok. 1/2 szkl mielonych orzechów włoskich

SAM_7381.JPG

1. W ciepłym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z łyżką cukru pudru. Dodajemy tyle mąki aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę dosypując pozostały cukier. Dodajemy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami i delikatnie mieszamy.

3. Dosypujemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem. Pod koniec wlewamy rozpuszczone, ciepłe masło. Ponownie wyrabiamy do całkowitego wchłonięcia tłuszczu.  Odstawiamy do wyrośnięcia.

4. Dużą blaszkę ( 25 x 40 cm ) lub dwie mniejsze smarujemy masłem i obsypujemy pokruszonymi biszkoptami. Możemy także wyłożyć papierem do pieczenia.

5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do formy i posypujemy zmielonymi orzechami. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.

6. Kiedy urośnie do wysokości blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 60 minut do zrumienienia.

SAM_7398

Smacznego!

 

Reklamy