Smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Marmolada wieloowocowa i mielone orzechy to doskonałe połączenie.
Składniki
500 g mąki
2 żółtka
1 jajko
3 łyżki śmietany 18 %
3 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g margaryny
1 szkl cukru pudru
ok. 100 g marmolady firmy Jamar
ok. 1/2 szkl mielonych orzechów włoskich
1. Mąkę zagniatamy ze startą margaryną, jajkiem, żółtkami, śmietaną, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
2. Gładkie ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
3. Dzielimy na pół.
4. Każdą część wałkujemy na prostokąt o długości małej keksówki.
5. Smarujemy marmoladą i posypujemy mielonymi orzechami.
6. Zawijamy w roladę, smarujemy białkiem o posypujemy resztą orzechów.
7. Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego życzy
Pyszności do kawki 🙂
PolubieniePolubienie
Dzięki ☺
PolubieniePolubione przez 1 osoba
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie