Rolada półkrucha z marmoladą i orzechami

Smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Marmolada wieloowocowa i mielone orzechy to doskonałe połączenie.

SAM_6857

Składniki

500 g mąki
2 żółtka
1 jajko
3 łyżki śmietany 18 %
3 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g margaryny
1 szkl cukru pudru
ok. 100 g marmolady firmy Jamar
ok. 1/2 szkl mielonych orzechów włoskich

SAM_6877

1. Mąkę zagniatamy ze startą margaryną, jajkiem, żółtkami, śmietaną, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

2. Gładkie ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.

3. Dzielimy na pół.

4. Każdą część wałkujemy na prostokąt o długości małej keksówki.

5. Smarujemy marmoladą i posypujemy mielonymi orzechami.

6. Zawijamy w roladę, smarujemy białkiem o posypujemy resztą orzechów.

7. Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

SAM_6879

Smacznego życzy

jamar_logo

3 comments

Dodaj komentarz