Tagi

, , , , , ,

Wielkimi krokami zbliża się sezon komunijny. To moja propozycja skromnego, kwadratowego tortu z malinowo- czekoladowym wnętrzem.

SAM_1145

Biszkopt 3 szt ( 21 x 21)
3x 3 jajka
3x 3/4 szkl mąki
3x 1/2 szkl cukru
3x. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem biały
330 ml śmietany 30%
2 białe czekolady

Krem malinowy
500 ml śmietanki 30 %
1 masa śmietanowa malinowa z kawałkami owoców

Krem maślany
1 kostka masła lub margaryny
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny

Nasączenie
2 cytryny
2,5 szkl wody
3 łyżki cukru

Dodatkowo
dżem z czarnej porzeczki
masa cukrowa
barwniki

SAM_1144

1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, po jednym żółtku i stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy i pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut.

2. Śmietanę (330 ml) gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy masa przestygnie garnek wstawiamy do lodówki na noc. Ubijamy przed przełożeniem tortu.

3. Druga śmietanę ( 500 ml), dobrze schłodzoną ubijamy. Kiedy zacznie gęstnieć dodajemy masę z torebki, dalej miksujemy aż składniki całkiem się połączą.

4. Obrane i pokrojone cytryny gotujemy w podanej ilości wody z cukrem. Po 10 minutach przecedzamy i studzimy.

5. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i sokiem cytrynowym na puszystą masę.

6. Pierwszy biszkopt nasączamy, smarujemy kremem malinowym, nakładamy drugi blat, również nasączamy, smarujemy dżemem porzeczkowym i białym kremem. Układamy ostatni biszkopt i tylko nasączamy.

7. Tort smarujemy dokładnie kremem maślanym i wstawiamy do lodówki na godzinę. Dobrze schłodzony będzie nam lepiej dekorować.

8. Z masy cukrowej robimy ozdoby i dekorujemy według wzoru.

SAM_1140

Smacznego!

Reklamy