Chociaż smalcu w mojej kuchni nie nadużywam zawsze mam w zapasie słoiczek domowej roboty. Czysty lub ze skwarkami wspaniale podkreśla smak tradycyjnych polskich potraw.Czasami nachodzi mnie ochota na świeżą kromkę chleba z domowym smalczykiem. Taki ziołowy jest rewelacyjny.
Składniki
500 g błony
ok. 1 łyżka przyprawy do smalcu firmy Rafex
sól do smaku
1. Do przygotowania czystego smalcu używamy wyłącznie błony. Ze słoniny powstają skwarki.
2. Kroimy ją w kostkę, żeby szybciej się stopiła. Przekładamy do garnka, najlepiej takiego, do którego nic nie przywiera. Ustawiamy nieduży gaz. Od czasu do czasu mieszamy.
3. Stopiony, klarowny tłuszcz przelewamy do słoików. Ja preferuję mniejsze.
4. Kiedy smalec trochę przestygnie i zacznie tężeć dodajemy przyprawę. Jest ona bardzo aromatyczna. Możemy ewentualnie lekko posolić. Od czasu do czasu mieszamy, żeby przyprawa nie opadła na dno.
5. Słoiki z ostygniętym smalcem zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Smacznego życzy
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie