Tagi

, , ,

Chociaż smalcu w mojej kuchni nie nadużywam zawsze mam w zapasie słoiczek domowej roboty. Czysty lub ze skwarkami wspaniale podkreśla smak tradycyjnych polskich potraw.Czasami nachodzi mnie ochota na świeżą kromkę chleba z domowym smalczykiem. Taki ziołowy jest rewelacyjny.

SAM_4727

Składniki

500 g błony
ok. 1 łyżka przyprawy do smalcu firmy Rafex
sól do smaku

SAM_4729

1. Do przygotowania czystego smalcu używamy wyłącznie błony. Ze słoniny powstają skwarki.

2. Kroimy ją w kostkę, żeby szybciej się stopiła. Przekładamy do garnka, najlepiej takiego, do którego nic nie przywiera. Ustawiamy nieduży gaz. Od czasu do czasu mieszamy.

3. Stopiony, klarowny tłuszcz przelewamy do słoików. Ja preferuję mniejsze.

4. Kiedy smalec trochę przestygnie i zacznie tężeć dodajemy przyprawę. Jest ona bardzo aromatyczna. Możemy ewentualnie lekko posolić. Od czasu do czasu mieszamy, żeby przyprawa nie opadła na dno.

5. Słoiki z ostygniętym smalcem zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

SAM_4734

Smacznego życzy

rafex

Advertisements