Tagi

, , , , , , , ,

Tort robiłam na zamówienie w ostatniej chwili. Dekoracja miała być skromna za to bogate, owocowe wnętrze.

SAM_5027

Składniki

Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm )
3x 3 jajka
3x 3/4 szkl mąki
3x 1/2 szkl cukru
3x 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
660 ml śmietany 30%
1,5 białej czekolady
1 mleczna czekolada
1 łyżka kakao

Nasączenie
1,5 cytryny
2,5 szkl wody
2 łyżki cukru

Dodatkowo
1 banan
1 puszka brzoskwiń
okruchy biszkoptowe
sok z cytryny

SAM_5036

1. Śmietanę dzielimy na pół. Każdą część gotujemy w osobnym garnku i zdejmujemy z ognia. do jednej dodajemy biała czekoladę a do drugiej mleczną i kakao. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy masy będą miały temperaturę pokojową wkładamy je do lodówki na 6 godzin. Po schłodzeniu ubijamy obie masy.

2. Przygotowujemy 3 biszkopty. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Następnie stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

3. Banana obieramy i kroimy w cienkie plastry. Skrapiamy go sokiem z cytryny aby nie zrobił się ciemny. 4-5 połówek brzoskwiń z puszki kroimy w kostkę. Obrane i pokrojone cytryny gotujemy w podanej ilości wody z cukrem. Po 10 minutach przecedzamy i studzimy.

4. Nasączamy jeden biszkopt. Smarujemy połową ciemnego kremu. Układamy na nim plastry banana. Przykrywamy drugim, również nasączamy i smarujemy połową jasnego kremu, na którym rozkładamy pokrojone brzoskwinie. Układamy trzeci biszkopt i nasączamy.

5. Górę tortu smarujemy gładką jasnym kremem. Na boki wykładamy ciemny. Nożem do chleba lub grzebieniem cukierniczym robimy pionowy wzorek. Na wierzchu równomiernie rozsypujemy okruchy biszkoptowe. Możemy użyć do tego pędzelka. Pozostałe brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki. Wybieramy te jednakowej wielkości i z każdego robimy „rożek”. Układamy je dookoła brzegu. Białym pisakiem robimy napis na środku. Możemy poukładać małe czekoladowe gwiazdki.

SAM_5030

Smacznego!

Advertisements