Pyszne, staropolskie pierniki z dodatkiem mąki żytniej. Kardamon nadaje im aromatu i niezwykłego smaku. Osobom, które nie lubią pracować z lukrem polecam udekorować je białą czekoladą.
Składniki
200 g mąki żytniej
600 g mąki pszennej
200 g masła
300 g cukru
4 jajka
200 g miodu
2 łyżki mielonego kardamonu
1 przyprawa do piernika
2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
2-3 białe czekolady
1. Masło rozpuszczamy i studzimy.
2. Do miski wsypujemy odmierzoną mąkę pszenną i żytnią, wbijamy jajka, dosypujemy cukier, kardamon, przyprawę do piernika, sodę oraz kakao. Wlewamy masło i miód.
3. Wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki na noc.
4. Dobrze schłodzone wałkujemy na grubość 5 mm. Foremką wycinamy serca. Ich ilość zależy od wielkości ciastek.
5. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
6. Ostudzone pierniczki dekorujemy roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Ależ apetycznie się prezentują! Piękna dekoracja! Uwielbiam kawę z kardamonem, więc sądzę, że i Twoje pierniczki mi również posmakują. Zapisuje przepis!
PolubieniePolubienie
Dziękuję bardzo 🙂 Nieskromnie przyznam, że są przepyszne. Dzieciaki zjadły wszystkie 🙂 Polecam przepis 🙂
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie