Piernikowe serca z kardamonem

Pyszne, staropolskie pierniki z dodatkiem mąki żytniej. Kardamon nadaje im aromatu i niezwykłego smaku. Osobom, które nie lubią pracować z lukrem polecam udekorować je białą czekoladą.

SAM_4818

Składniki

200 g mąki żytniej
600 g mąki pszennej
200 g masła
300 g cukru
4 jajka
200 g miodu
2 łyżki mielonego kardamonu
1 przyprawa do piernika
2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
2-3 białe czekolady

SAM_4809

1. Masło rozpuszczamy i studzimy.

2. Do miski wsypujemy odmierzoną mąkę pszenną i żytnią, wbijamy jajka, dosypujemy cukier, kardamon, przyprawę do piernika, sodę oraz kakao. Wlewamy masło i miód.

3. Wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki na noc.

4. Dobrze schłodzone wałkujemy na grubość 5 mm. Foremką wycinamy serca. Ich ilość zależy od wielkości ciastek.

5. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.

6. Ostudzone pierniczki dekorujemy roztopioną czekoladą.

SAM_4821

Smacznego!

3 comments

Dodaj komentarz