Kawa szafranowa

Bardzo smaczny zastrzyk energii w ten pochmurny, deszczowy dzień. Szafran i ajerkoniak nadają odrobinę luksusu kawie Indonezyjska Żaba firmy Eco Blik. Polecam również na zimowe, babskie popołudnia.

SAM_4592

Składniki

4 łyżeczki kawy Indonezyjska Żaba firmy Eco Blik
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka cukru pudru
ok. 100 ml śmietanki 30 %
szczypta szafranu
1 łyżeczka wódki
2 łyżeczki ajerkoniaku
czekoladowa posypka
woda
kawiarka

SAM_4597

1. Szafran moczymy w łyżeczce wódki aby uwolnił swój aromat.

2. Do dolnego zbiornika kawiarki wlewamy odpowiednią ilość wody.

3. W sitku umieszczamy zmieloną wcześniej kawę Indonezyjska Żaba i namoczony szafran razem z alkoholem.

4. Dokręcamy górne naczynie i ustawiamy kawiarkę na gazie.

5. W trakcie parzenia ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru.

6. Do dwóch wysokich szklanek wsypujemy po łyżeczce brązowego cukru.

7. Wlewamy zaparzoną z szafranem kawę.

8. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę, polewamy ajerkoniakiem i dekorujemy czekoladową posypką.

SAM_4591

Smacznego życzy

ECO_BLIK_logo

3 comments

Dodaj komentarz