Bardzo smaczny zastrzyk energii w ten pochmurny, deszczowy dzień. Szafran i ajerkoniak nadają odrobinę luksusu kawie Indonezyjska Żaba firmy Eco Blik. Polecam również na zimowe, babskie popołudnia.
Składniki
4 łyżeczki kawy Indonezyjska Żaba firmy Eco Blik
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka cukru pudru
ok. 100 ml śmietanki 30 %
szczypta szafranu
1 łyżeczka wódki
2 łyżeczki ajerkoniaku
czekoladowa posypka
woda
kawiarka
1. Szafran moczymy w łyżeczce wódki aby uwolnił swój aromat.
2. Do dolnego zbiornika kawiarki wlewamy odpowiednią ilość wody.
3. W sitku umieszczamy zmieloną wcześniej kawę Indonezyjska Żaba i namoczony szafran razem z alkoholem.
4. Dokręcamy górne naczynie i ustawiamy kawiarkę na gazie.
5. W trakcie parzenia ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru.
6. Do dwóch wysokich szklanek wsypujemy po łyżeczce brązowego cukru.
7. Wlewamy zaparzoną z szafranem kawę.
8. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę, polewamy ajerkoniakiem i dekorujemy czekoladową posypką.
Smacznego życzy
Oj kochana to ja z chęcią na taką kawkę bym wpadła 🙂
PolubieniePolubienie
Zapraszam serdecznie 🙂
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie