Tagi

, ,

Jeden z moich ulubionych przysmaków dzieciństwa. Pyszne paluchy z dodatkiem białego sera. Do przygotowania idealnego ciasta nie potrzeba dużych umiejętności. Wystarczy trzymać się prostej zasady: dodajemy tyle samo mąki ile sera.

SAM_4379

Składniki

250 g sera białego tłustego
250 g mąki
125 g margaryny
1 łyżeczka sody
1 jajko
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania

SAM_4382

1. Na stolnicę przesypujemy odmierzoną ilość mąki, dodajemy rozgnieciony widelcem biały ser. Margarynę ścieramy na tarce a sodę rozpuszczamy w odrobinie wody. Dokładamy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto.

2. Dzielimy je na kilka części. Z każdej robimy wałek o grubości około 3 cm i kroimy go na mniejsze kawałki.

3. Paluchy smażymy w głębokim, średnio rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

4. Kiedy przestygną, posypujemy cukrem pudrem.

SAM_4392

Smacznego!

Advertisements