Pie de limon

Pyszna, wilgotna i orzeźwiająca tarta. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Z pewnością zadowoli amatorów serników.

SAM_7812

Składniki

ciasto
220 g mąki
60 g cukru
200 g margaryny
2 żółtka

krem
1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
100-150 ml soku z cytryny
4 białka
3 łyżki cukru pudru

SAM_7834

1. Mąkę zagniatamy z cukrem, zimną margaryną ( startą na tarce) oraz żółtkami.

2. Ciasto wałkujemy na kształt koła. Przekładamy go do formy na tartę.

3. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

4. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem aby nie rosło podczas pieczenia.

5. Mleko skondensowane ubijamy przez chwilę robotem dodając sok z cytryny. Przelewamy na ciasto.

6. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder.

7. Przekładamy na krem robiąc łyżką nierówności.

8. Tak przygotowaną tartę pieczemy w 180 stopniach około 30 minut do zrumienienia białek.

9. Przechowujemy w lodówce.

SAM_7830

Smacznego!

1 comments

Dodaj komentarz