Tagi

, , , ,

Ryba podana w ten sposób doskonale smakuje na ciepło jak również w postaci zimnej przekąski. Warzywa nadają jej soczystości i pełniejszego smaku. W mojej rodzinie często pojawia się na wigilijnym stole i przy innych okazjach.

sam_0022

Składniki

ok. 800 g dowolnej ryby
mąka do obtaczania
1 duża marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1/2 selera
1/4 pora
1/2 puszki zielonego groszku gotowanego na parze firmy Bonduelle
1 puszka pomidorów krojonych
3 łyżki oleju
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
sól
pieprz
papryka słodka

SAM_3864

1. Z ryby usuwamy grubsze ości, dzielimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron.

2. Wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę kroimy w krążki. Przekładamy je do garnka z olejem. Podlewamy wodą. Dodajemy sól, ziele, liść laurowy i dusimy.

3. Po 20 minutach dodajemy pomidory, doprawiamy pozostałymi przyprawami.

4. Pod koniec dorzucamy zielony groszek, mieszamy i układamy obsmażoną rybę. Dusimy do momentu zagrzania mięsa.

5. Jeżeli danie podajemy od razu, rybę wykładamy na talerz i zalewamy sosem.

sam_0025

Smacznego życzy

bonduelle_61859

Advertisements