Dyniowa strucla w lukrowanym Mikołajem

Drożdżowa strucla z dodatkiem dyni w nietypowym kształcie. Smakuje i wygląda wspaniale. Jest nie tylko efektowną ozdobą ale również pysznym, świątecznym ciastem.

SAM_2623

Składniki

Ciasto
500 g mąki
50 g drożdży
250 ml mleka
1 jajko
1 zółtko
50 g masła
50 g cukru
3 łyżki startej dyni

Masa makowa
200 g maku
250 ml mleka
ekstrakt migdałowy
1 białko
2 łyżki miodu
30 g masła
1/2 szkl posiekanych orzechów

Lukier
1 białko
1/2 łyżeczki soku z cytryny
ok. 1 szklanka cukru pudru
barwniki

100_0964

1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Gotowy zaczyn wlewamy do pozostałej mąki. Dokładamy jajko, żółtko, dynię i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy ciepłe, roztopione masło.
3. Gładkie i lśniące odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
4. Mak gotujemy w mleku przez kilkanaście minut. Przecedzamy i mielimy trzykrotnie przez maszynkę.
5. Podgrzewamy z miodem, masłem. Dodajemy ekstrakt migdałowy i posiekane orzechy a na końcu ubitą pianę z białka.
6. Ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy przez chwilę. Wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy masą makową i zawijamy.
7. Formę dokładnie natłuszczamy. Wkładamy do niej strucle i równamy. Zostawiamy na około godzinę aż wyrośnie po brzegi formy.
8. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut do suchego patyczka.
9. Gotową strucle wyjmujemy z formy i zostawiamy aż całkiem wystygnie.
10. Białko ubijamy dodając sok z cytryny i stopniowo cukier. Lukier powinien być dość sztywny aby nie ściekał z ciasta. Łączymy z barwnikami i dekorujemy zimną struclę.

WP_20150930_010

Smacznego!

5 comments

Dodaj komentarz