Tagi

, , , ,

Ciasteczka, których smak znam od wielu lat. Z tego przepisu zawsze się udają, są miękkie, pulchne i przepyszne.

SAM_2792

Składniki

ok. 1 kg mąki pszennej
1,5 szkl śmietany 18%
2 szkl cukru pudru
2 opakowania cukru waniliowego
4 łyżeczki amoniaku
4 czubate łyżki smalcu
4 żółtka

dodatkowo
białko
cukier kryształ do posypania ciastek

SAM_2799

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy w niej spore wgłębienie, do którego wlewamy żółtka, śmietanę, dodajemy cukry, amoniak i smalec. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.

2. Wałkujemy na grubość 5 mm i wykrawamy okrągłe ciasteczka. Kształty oczywiście mogą być dowolne. Każde smarujemy białkiem i posypujemy cukrem kryształem.

3. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.

SAM_2802

Smacznego!

Reklamy