Tagi

, , ,

Sezon na jadalne kasztany trwa. Proponuję bardzo pożywną i smaczną zupę. Prosta w przygotowaniu i wspaniale nadaję się na chłodne, jesienne dni.

SAM_3275

Składnki

150 g kasztanów
500 ml wody
1 kostka drobiowa
1/2 szkl pęczaku
pieprz cayenne
2 łyżki ziaren słonecznika
sól himalajska
1 łyżka śmietanki 30%

SAM_3279

1. Kasztany nacinamy i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Jeszcze ciepłe obieramy ze skórki. Wodę gotujemy z kotką drobiową. Na wrzącą wrzucamy upieczone kasztany.

2. Pęczak gotujemy z dodatkiem soli himalajskiej. Kiedy kasztany zaczną się rozgotowywać, dodajemy go do zupy. Całość miksujemy i ponownie podgrzewamy dodając szczyptę pieprzu cayenne i śmietankę.

3. Zupę podajemy z uprażonymi ziarnami słonecznika.

SAM_3285

Smacznego!

Reklamy