Sezon na jadalne kasztany trwa. Proponuję bardzo pożywną i smaczną zupę. Prosta w przygotowaniu i wspaniale nadaję się na chłodne, jesienne dni.
Składnki
150 g kasztanów
500 ml wody
1 kostka drobiowa
1/2 szkl pęczaku
pieprz cayenne
2 łyżki ziaren słonecznika
sól himalajska
1 łyżka śmietanki 30%
1. Kasztany nacinamy i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Jeszcze ciepłe obieramy ze skórki. Wodę gotujemy z kotką drobiową. Na wrzącą wrzucamy upieczone kasztany.
2. Pęczak gotujemy z dodatkiem soli himalajskiej. Kiedy kasztany zaczną się rozgotowywać, dodajemy go do zupy. Całość miksujemy i ponownie podgrzewamy dodając szczyptę pieprzu cayenne i śmietankę.
3. Zupę podajemy z uprażonymi ziarnami słonecznika.
Smacznego!
Wygląda przepysznie 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję Asiu 🙂
PolubieniePolubienie