Gruszki a la Richelieu

Apetyczna zapiekanka na słodko z gruszkami. W chłodne jesienne dni wspaniale nadaję się na ciepły podwieczorek. Przygotowanie jej jest banalnie proste. Można ją serwować również na zimno.

SAM_2624

Składniki

1 szkl ryżu
1/2 szkl orzechów laskowych
3 łyżki płatków migdałowych
4-5 soczystych gruszek
4-5 łyżek brzoskwiniowego dżemu
3 jajka
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki cukru kryształu
masło do smarowania tortownicy
3-4 łyżki zmielonych biszkoptów
sól

SAM_2656

1. Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy w słupki. Orzechy i migdały siekamy nożem na mniejsze kawałki. Mieszamy z ugotowanym ryżem.

2. Tortownicę o wymiarach 21 cm smarujemy masłem i obsypujemy zmielonymi biszkoptami. Jeżeli jest nieszczelna możemy wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia.

3. Na dno wykładamy połowę ryżu, na nim układamy pokrojone gruszki. Równomiernie rozprowadzamy dżem brzoskwiniowy.

4. Przykrywamy pozostałym ryżem. Dokładnie wyrównujemy powierzchnię.

5. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Wylewamy na zapiekankę. Z białek ubijamy pianę. Możemy dodać odrobię soli.

6. Wykładamy na wierzch i posypujemy cukrem kryształem. Zapiekamy 20-30 minut w 180 stopniach.

7. Migdały możemy zastąpić ekstraktem.

8. Jeżeli nie mamy dżemu brzoskwiniowego możemy użyć świeżych owoców lub z puszki. Owoce miksujemy wtedy na mus.

SAM_2632

Smacznego!

Dodaj komentarz