Puszyste i delikatne pączki z dodatkiem dyni. Upieczone są znacznie mniej kaloryczne niż smażone.
Składniki
500 g mąki
100 g roztopionego masła
5 żółtek
50 g drożdży
1 szkl ciepłego mleka
100 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki soku z dyni
2 łyżki startej dyni
ok 2 tabliczki czekolady deserowej
1 mały słoik powideł śliwkowych
cukrowa posypka
1. Do mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i tyle mąki aby uzyskać konsystencje śmietany. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
2. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy żółtka, cukier, wanilię, sok i miąższ z dyni oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dolewamy ciepłe masło. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
3. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę, zagniatamy jeszcze przez chwilę. Wałkujemy na grubość 1 cm i szklanką wycinamy kółka. Na każde nakładamy łyżeczkę powideł śliwkowych.
4. Formujemy zgrabne pączki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej delikatnie mąką. Zostawiamy na 30 minut.
5. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy nią zimne pączki i posypujemy cukrowym maczkiem.
Smacznego!