Tort Mama i Tata

Torcik upiekłam do przedszkola na przyjęcie z okazji Dnia Mamy i Taty. Dzieciakom i rodzicom bardzo się podobał i równie dobrze smakował.

11313026_1091689960848196_5845556235013913953_o

Składniki:

Biszkopty 3 sztuki ( 25×40 )
3 x 4 jajka
3 x 1 szkl mąki
3 x 3/4 szkl cukru
3 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
700 ml śmietanki 30 %
150 g czekolady mlecznej
250 g czekolady białej

Poncz:
2 cytryny
5 szkl wody
2 łyżki cukru

Krem maślany:
250 g miękkiej margaryny lub masła
4-5 łyżek cukru pudu
1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:
ok. 1 kg masy cukrowej
barwniki spożywcze
dżem z czarnej porzeczki
powidła z jasnych śliwek

SAM_1038

1. Wszystkie biszkopty przygotowujemy w ten sam sposób. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i po jednym żółtku. Przesianą mąkę z proszkiem dosypujemy stopniowo do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.

2. Krem powinniśmy przygotować poprzedniego dnia lub co najmniej 8 godzin przed przełożeniem tortu. Śmietanę dzielimy na dwie równe części. Każdą przelewamy do większego garnka i gotujemy. Kiedy śmietanka zacznie wrzeć wyłączamy gaz i dodajemy ,połamane na mniejsze kawałki, czekolady. Do jednej części białą a do drugiej mleczną. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy aby przestygły. Następnie wstawiamy do lodówki na całą noc lub min 6 godzin. Używam w tym celu metalowych garnków, ponieważ dłużej trzymają temperaturę. Później tylko ubijamy czekoladowe śmietanki mikserem na sztywno tuż przed przekładanie tortu.

3. Cytryny dokładnie obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Gotujemy w podanej ilości wody z cukrem. Przecedzamy i odstawiamy do wystudzenia.

4. Margarynę bądź masło ucieramy z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny.

5. Jeden biszkopt układamy na desce. Nasączamy go ponczem i smarujemy kremem z mleczną czekoladą. Przykrywamy drugim biszkoptem , również nasączamy i smarujemy powidłami oraz jasnym kremem. Na wierzchu układamy trzeci biszkopt i tylko dobrze go nasączamy. Na całość nakładamy równomiernie krem maślany. Masę cukrową łączymy w wybranymi barwnikami i dekorujemy tort wg wzoru. Schładzamy w lodówce co najmniej kilka godzin.

Smacznego!

Dodaj komentarz