Tagi

, , , ,

Kolejna odsłona słodkich grzybków, tym razem smażonych w specjalnej patelni. To bardzo atrakcyjne i pyszne ciasteczka. Przyciągają wzrok i kuszą bardziej niż inne słodkości.

SAM_1032

Składniki:

700 g mąki

250 g margaryny

1/2 szkl cukru

1 cukier waniliowy

2 jajka

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

1 mleczna lub gorzka czekolada

1 biała czekolada

4-5 łyżek maku

olej do smarowania patelni

SAM_1029

1. Odpowiednią ilość mąki przesypujemy na stolnicę. Robimy w niej spory dołek, do którego dodajemy jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz startą na tarce margarynę. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez godzinę.

2. Zimne ciasto zagniatamy przez chwilę. Wałkujemy dłońmi w rulonik i dzielimy na około 50 kawałków.

3. Patelnię z otworami w kształcie grzybków nagrzewamy z obu stron. Za każdym razem przed smażeniem smarujemy otwory olejem.

4. Kawałki ciasta ( 8 w przypadku mojej patelni) umieszczamy tylko w jednej części. Muszą wypełnić całe otwory inaczej grzybki będą „niezgrabne”. Dociskamy drugą część i smażymy około po 2 minuty z obu stron.

5. Ciasteczka wyjmujemy szczypcami lub podważamy delikatnie nożem. Resztki ciasta, które wyciekły podczas smażenia mogą trochę przywierać.

6. Kiedy grzybki już ostygną pozbawiamy je nadmiaru ciasta, skrobiąc delikatnie brzegi ostrym nożem.

7. Teraz pora na dekorowanie. Proponuję zacząć od dolnej części, ponieważ czekolada rozpuszcza się pod wpływem ciepłych dłoni. Najpierw rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę. Jedna tabliczka spokojnie wystarczy na całą porcję. Za pomocą pędzelka malujemy „nogi” grzybków. Możemy również zanurzyć je w czekoladzie a nadmiar usunąć pędzelkiem lub małą łyżeczką. Końcówki maczamy w maku. Każdy grzybek ustawiamy „kapeluszem” do dołu. Ja układałam je na dużej pokrywie lub w rogach pojemników na jajka.

8. Kiedy biała czekolada dobrze zastygnie rozpuszczamy mleczną (lub gorzką). Dla ułatwienia możemy umieścić grzybki w wąskich kieliszkach i dopiero pomalować lub trzymać w rękach delikatnie za „nogę”. Ciemną czekoladę nakładamy pędzelkiem podobnie jak białą lub maczamy „kapelusz” i zdejmujemy nadmiar. Grzybki układamy z brzegu pokrywy lub talerzyka tak, aby górna część wystawała poza i nie dotykała brzegu.

9. Tak udekorowane ciasteczka zostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Następnie przekładamy do plastikowego pojemnika i przechowujemy w lodówce. Grzybki są przepyszne i niezwykle miękkie.

 Smacznego!

Advertisements