W sezonie wiosennym nachodzi mnie ochota na tak zwane „ciasta na zimno”. Proponuję bardzo kolorowy i smaczny deser. Możemy go przygotować razem z dzieckiem. W dzieciństwie często pomagałam mamie w krojeniu galaretek.
Składniki:
800 g śmietany 18%
1 galaretka szmaragdowa
1 galaretka o smaku owoców leśnych
1 galaretka agrestowa
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki żelatyny
50 ml zimnej wody
4-5 łyżek cukru pudru
1. Deser przygotowałam w dużej keksówce. Dzięki tej formie ciasto łatwo pokroimy na kromki. Możemy wysmarować ją masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki aby dobrze stężała. Następnie kroimy każdą w drobną kostkę .
3. Żelatynę zalewamy zimną woda, kiedy napęcznieje rozpuszczamy.
4. Śmietanę łączymy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę oraz pokrojone wcześniej galaretki, dokładnie mieszamy.
5. Wlewamy całość do keksówki, wierzch powinien być nieregularny. Wstawiamy deser do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Smacznego!