Kryształek

W sezonie wiosennym nachodzi mnie ochota na tak zwane „ciasta na zimno”. Proponuję bardzo kolorowy i smaczny deser. Możemy go przygotować razem z dzieckiem. W dzieciństwie często pomagałam mamie w krojeniu galaretek.

SAM_0614

Składniki:

800 g śmietany 18%

1 galaretka szmaragdowa

1 galaretka o smaku owoców leśnych

1 galaretka agrestowa

1 galaretka cytrynowa

2 łyżki żelatyny

50 ml zimnej wody

4-5 łyżek cukru pudru

SAM_0617

1. Deser przygotowałam w dużej keksówce. Dzięki tej formie ciasto łatwo pokroimy na kromki. Możemy wysmarować ją masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki aby dobrze stężała. Następnie kroimy każdą w drobną kostkę .

3. Żelatynę zalewamy zimną woda, kiedy napęcznieje rozpuszczamy.

4. Śmietanę łączymy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę oraz pokrojone wcześniej  galaretki, dokładnie mieszamy.

5. Wlewamy całość do keksówki, wierzch powinien być nieregularny. Wstawiamy deser do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

SAM_0618

Smacznego!

Dodaj komentarz