Tagi

, , , , , ,

Mazurek to kolejne tradycyjne i bardzo ozdobne ciasto na Wielkanoc. Proponuje wersję na kruchym cieście z delikatnym kajmakowym kremem. Z tej porcji przygotowałam 4 okrągłe mazurki o średnicy 21 cm. Możemy także upiec je w dużej prostokątnej blaszce lub podzielić na cztery mniejsze.

SAM_0536.JPG

Składniki:

1 kg mąki

500 g margaryny

4 żółtka

1/2 szkl śmietany 18%

1/2 szkl cukru pudru

Krem kajmakowy:

400 ml śmietany 30%

400 g masy kajmakowej krówkowej

2 czubate łyżeczki żelatyny

50 ml zimnej wody

kolorowe pisaki

ryż preparowany

czekoladowe serduszka, groszki itp.

SAM_0537.JPG

1. Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy startą na tarce lub pokrojoną drobno zimną margarynę, żółtka, cukier oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

2. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą wałkujemy na kształt koła o średnicy 21 cm i grubości 5 mm. Żeby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia nakłuwamy je widelcem i kilku miejscach. Z pozostałych okrawków robimy brzegi mazurka ( dla pewności możemy przykleić je za pomocą białka) a także wycinamy ciasteczka foremkami z motywem wielkanocnym.

3. Tak przygotowane spody do mazurków pieczemy w 250 stopniach na lekko złoty kolor, około 15-20 minut. Studzimy.

4. Śmietankę podgrzewamy dodając kajmak. Mieszamy aby masa całkowicie się rozpuściła ale nie zagotowała. Będzie trochę gęsta. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje, rozpuszczamy i łączymy z zimną masą.

5. Tak przygotowany krem kajmakowy wylewamy równomiernie na wszystkie mazurki.

6. Ciasteczka dowolnie dekorujemy. Ja użyłam do tego pisaków aby podkreślić kontury kurek i zajączków. Te o kształcie baranków posmarowałam delikatnie resztką kajmaku i nałożyłam ryż preparowany imitujący wełnę. Udekorowane ciasteczka układamy na mazurkach. Dokładamy czekoladowe ozdoby.

SAM_0540.JPG

Smacznego!

Reklamy