Racuchy z tykwą i cynamonem

Tykwa to roślina ozdobna z rodziny dyniowatych. Jest jak najbardziej jadalna ale mało powszechna jako składnik. Moja pierwsza propozycja to racuchy drożdżowe z dodatkiem startej tykwy.

SAM_9402.JPG

Składniki

150 g mąki
2 jajka
1 szkl maślanki
10 g drożdży
40 g brązowego cukru
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 szkl startej tykwy
olej do smażenia
cukier puder do posypania

SAM_9410.JPG

1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej maślanki z dodatkiem łyżeczki brązowego cukru.

2. Do miski wbijamy jajka, wlewamy pozostałą maślankę, rozczyn, dodajemy mąkę i cynamon.
3. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Pod koniec dokładamy startą na tarce tykwę.
4. Na dobrze rozgrzany olej kładziemy łyżką ciasto.
5. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.
6. Gotowe racuchy układamy na papierowym ręczniku aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
7. Podajemy posypane cukrem pudrem.
sam_9407a
Smacznego!

2 comments

Dodaj komentarz