Sałatka ogórkowa z marchewką i cebulą

Doskonała sałatka jako dodatek do zimowego obiadu. Jest prosta w przygotowaniu, wymaga tylko trochę więcej czasu.

SAM_8101a.JPG

Składniki

 

5 kg ogórków
1 kg cebuli
3-4 marchewki
4 łyżki soli
1 szkl octu
1 szkl cukru
1 szkl oleju
ziele angielskie
pieprz

SAM_8107a.JPG

1. Umyte ogórki szatkujemy w plasterki, zasypujemy 3 łyżkami soli i odstawiamy.

2. W drugiej misce układamy pokrojoną w plastry cebulę, zasypujemy 1 łyżką soli i również odstawiamy na 1 godzinę.

3. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy. dodajemy do nich olej, ocet, cukier, ziele angielski i pierz. Odstawiamy na 2 godziny.

4. Gotową sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy przez 20 minut w garnku z wodą lub piekarniku nagrzanym do 90 stopni. 

SAM_8103

Smacznego!

3 comments

Dodaj komentarz