Doskonała sałatka jako dodatek do zimowego obiadu. Jest prosta w przygotowaniu, wymaga tylko trochę więcej czasu.
Składniki
5 kg ogórków
1 kg cebuli
3-4 marchewki
4 łyżki soli
1 szkl octu
1 szkl cukru
1 szkl oleju
ziele angielskie
pieprz
1. Umyte ogórki szatkujemy w plasterki, zasypujemy 3 łyżkami soli i odstawiamy.
2. W drugiej misce układamy pokrojoną w plastry cebulę, zasypujemy 1 łyżką soli i również odstawiamy na 1 godzinę.
3. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy. dodajemy do nich olej, ocet, cukier, ziele angielski i pierz. Odstawiamy na 2 godziny.
4. Gotową sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy przez 20 minut w garnku z wodą lub piekarniku nagrzanym do 90 stopni.
Smacznego!
Idealny dodatek do obiadu w zimie 🙂
PolubieniePolubienie
Jedna z moich dwóch ulubionych sałatek 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie