Sernik bananowy z chia

Pyszny sernik na zimno z kawałkami bananów i nasionami chia. Doskonały na upalne, letnie dni.

SAM_7223

Składniki

1,5 szkl pokruszonych biszkoptów lub herbatników
60 g masła
500 ml mleka
5 łyżek nasion chia
800 g serka o naturalnym smaku
3 banany
2 łyżki żelatyny
ok. 2 łyżki cukru pudru
kakao do posypania
cukrowe groszki do dekoracji

SAM_7228

1. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi biszkoptami ( herbatnikami) . Powstałą masą wylepiamy dno tortownicy o wymiarach 21 cm. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

2. Nasiona chia wsypujemy do mleka energicznie mieszając. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

3. Powstały pudding mieszamy z serkiem, cukrem pudrem i bananami pokrojonymi w kostkę. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody.

4. Masę wylewamy na biszkoptowy spód i ponownie wstawiamy do lodówki.

5. Sernik posypujemy przed podanie kakao i cukrową posypką.

SAM_7221

Smacznego!

3 comments

Dodaj komentarz