Tort imieninowy

Moja propozycja na Dzień Czekolady. Delikatny, czekoladowy tort z owocową wkładką.

SAM_1197

Składniki:

Biszkopt x 4 ( 21 cm )
4 x 2 jajka
4 x 2/3 szkl mąki
4 x 1/3 szkl cukru
4 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 x 1 łyżeczka cukru waniliowego

Krem :
1200 ml śmietanki 30%
3 czekolady białe
3 czekolady mleczne

Poncz:
2 cytryny
4 szkl wody
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
ananasy z puszki
truskawki

SAM_1201

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier z cukrem waniliowym oraz żółtka. Pod koniec dosypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.

2. Śmietanę rozdzielamy w proporcji 500 ml i 700 ml. Obie gotujemy na mniejszym ogniu uważając aby nie wykipiały. Zdejmujemy garnki z gazu i dodajemy połamane czekolady: do mniejszej części białe a do większej mleczne. Mieszamy, aż całkiem się rozpuszczą. Kiedy wystarczająco ostygną, wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na noc. Ubijamy tuż przed przekładaniem tortu.

3. Do przygotowania ponczu potrzebujemy dokładnie obranych ze skórki cytryn. Dzięki temu unikniemy gorzkiego smaku. Kroimy je w plasterki, wkładamy do garnka z wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez chwilę. Następnie przelewamy przez sitko i zostawiamy do ostygnięcia.

4. Pierwszy biszkopt nasączamy ponczem. Smarujemy połową białego kremu i  układamy pokrojone w kawałki ananasy. Przykrywamy drugim blatem, również go nasączamy i smarujemy 1/3 ciemnego kremu. Na nim układamy truskawki pokrojone w kostkę. Nakładamy trzeci blat, nasączamy, smarujemy jasnym kremem i układamy ananasy.  Czwarty biszkopt już tylko obficie nasączamy.

5. Tort wstawiamy do lodówki na godzinę. Pozostałym białym kremem smarujemy górę. Wzorek możemy zrobić nożem do krojenia chleba lub specjalnym grzebieniem do dekoracji. Układamy owoce i robimy dekoracje. Ciemny krem nakładamy łyżeczką a jej końcem delikatnie rozcieramy. Gotowy wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin.

SAM_1206

Smacznego!

 

2 comments

Dodaj komentarz