Tagi

, , , , , , , , ,

Biszkopt budyniowy z kremem maślano- truskawkowym i lekko poziomkową galaretką to kolejna propozycja w tym sezonie.

SAM_2314a

Składniki

biszkopt budyniowy
5 jajek
1 budyń czekoladowy Gellwe
3 łyżki mąki pszennej
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem
200 g miękkiego masła
ok. 900 g truskawek
4-5 łyżek cukru
cukier waniliowy Gellwe

galaretka
1 l wody o smaku poziomkowym
30 g żelatyny Gellwe
ok. 4 łyżki cukru

SAM_2316

1. Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na koniec dosypujemy przesiana mąkę z budyniem i proszkiem.

2. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy okrągłym papierem do wypieków od Jana Niezbędnego. Specjalne nacięcia pomogą w wygodnym ułożeniu i dopasowaniu. Obustronne silikonowanie zapobiegnie przywieraniu ciasta do blachy. Papier doskonale nadaje się do okrągłych form o średnicach od 26 cm do 32 cm.

3. Ciasto przelewany do tortownicy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

4. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części.

5. Około 500-600 g truskawek miksujemy z cukrem i wanilią. Powinny być dość słodkie. Masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy mus z owoców. Krem powinien mieć mocno truskawkowy smak. Nie należy jednak przesadzić z ilością, bo może się rozwarstwić.

6. Połową kremu smarujemy jeden blat biszkoptu. Resztę wykładamy na wierzch.

7. Pozostałe truskawki kroimy w plasterki i układamy na górze.

8. Wodę poziomkową podgrzewamy do momentu aż rozpuści się w niej cukier. Wsypujemy żelatynę i mieszamy. Płyn odstawiamy aż dobrze przestygnie. Tak powstałą, tężejąca galaretkę wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

SAM_2324

Smacznego życzy

Jan_Niezb_dny_logo

Gellwe-logo-2012

 

Advertisements