Tagi

, , , , , , , ,

Doskonałe na piknik czy drugie śniadanie. Muffinki z fetą i szparagami to propozycja dla amatorów wytrawnych smaków.

SAM_2196

Składniki

2 szkl mąki
1 szk mleka
1/3 szkl oleju
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g sera feta
2-3 ugotowane szparagi
1 łyżeczka czarnego sezamu Targroch
szczypta soli himalajskiej
gałka muszkatołowa
10 aluminiowych foremek na muffiny Jan Niezbędny

SAM_2202

1. Jajka miksujemy z mlekiem i olejem.

2. Do przesianej mąki z proszkiem dodajemy szczyptę soli, gałkę muszkatołową i czarny sezam.

3. Fetę kroimy z drobna kostkę a szparagi w cienkie talarki.

4. Wymieszane suche składniki wsypujemy do mokrych. Dodajemy ser i warzywa.

5. Tak przygotowanym ciastem napełniamy aluminiowe foremki do 3/4 wysokości. Wierzch możemy posypać dodatkowo czarnym sezamem.

6. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

7. Aluminiowe foremki od Jana Niezbędnego to bardzo wygodny pomocnik w kuchni. Nie odkształcają się podczas pieczenia i można bez obaw przechowywać w nich muffinki. Są wygodne w transporcie a nawet mogą być wielokrotnie używane.

SAM_2271

Smacznego życzy

Jan_Niezb_dny_logo

tar-groch-fil_logo

 

 

Advertisements