Tagi

, , , , , ,

Efektowne i smaczne bułeczki mleczne. Są truskawkowe nie tylko wizualnie ale i w środku.

SAM_2372

Składniki

3 szkl mąki
1 szkl mleka
30 g drożdży
1/2 szkl cukru
cukier waniliowy Gellwe
1/4 kostki masła lub margaryny
2 żółtka
1 jajko
szczypta soli

dodatkowo
ok. 10 truskawek
1 łyżka startych biszkoptów
cukier do smaku
białko do posmarowania bułek
sezam
barwnik czerwony i zielony

SAM_2388

1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru. Mieszamy z 4 łyżkami mąki i odstawiamy na 15 minut.

2. Masło lub margarynę rozpuszczamy.

3. Do pozostałej przesianej mąki dodajemy jajko i żółtka, szczyptę soli, resztę cukru i cukier waniliowy. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy ciepłe, rozpuszczone masło (margarynę).

4. Około dwie łyżki mieszamy z zielonym barwnikiem, pozostałe ciasto z czerwonym. Pozostawiamy w osobnych naczyniach do wyrośnięcia.

5. Truskawki kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem i zmielonymi biszkoptami.

6. Czerwone ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Za pomocą foremki wycinamy 16 dużych serc. Na połowie układamy wcześniej przygotowane truskawki. Przykrywamy pozostałym ciastem. Boki możemy delikatnie zlepić.

7. Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Z zielonego ciasta wycinamy niewielkie gwiazdki. Nacinamy je z jednej strony i układamy na bułeczkach. Będą imitowały szypułki.

8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut.

9. Ja dodatkowo umieściłam jej w silikonowym foremkach w kształcie serca aby nie rozeszły się na boki.

SAM_2380a

Smacznego życzy

Gellwe-logo-2012

Advertisements