Tagi

, , , , , , ,

Delikatna i orzeźwiająca babka cytrynowa to moja propozycja na czerwcowe ciasto do niedzielnej kawki. Jest nieskomplikowana i zawsze się udaje.

SAM_1738a

Składniki

2 jajka
1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru pudru Gellwe
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g margaryny
ok. 1/2 szkl mleka
sok z cytryny
skórka z cytryny

lukier
1 białko
ok. 4 łyżki cukru pudru Gellwe
kandyzowane wiśnie Targroch

SAM_1746

1. Miękką margarynę ucieramy na puch. Dodajemy po jajku i po dwie łyżki cukru pudru, pod koniec wsypujemy cukier waniliowy.

2. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy. Dolewamy mleko. Ciasto nie powinno być za gęste.

3. Na koniec dolewamy sok z cytryny i dodajemy otarta skórkę wedle uznania.

4. Ciasto wlewamy do formy na babkę, lub dwóch mniejszych i pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach.

5. Gotową zostawiamy w foremce, żeby przestygła. Będzie łatwiej ją wyjąć.

6. Białko ubijamy i stopniowo dosypujemy cukier puder. W razie potrzeby dolewamy trochę soku z cytryny.

7. Gotowym lukrem dekorujemy wystudzoną babkę. Dekorujemy wiśniami.

SAM_1759

Smacznego życzy

Gellwe-logo-2012

tar-groch-fil_logo

Reklamy