Tagi

, ,

Przepis mam prosto z Włoch. Krem jest aksamitny i delikatny. Możemy regulować jego gęstość a cały sekret tkwi w śmietanie.

SAM_1841A

Składniki

500 ml mleka
2 żółtka
3/4 szkl cukru
2 cukry waniliowe lub ekstrakt
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki mąki pszennej
250 g śmietany 30 %

SAM_1846

1. Szklankę mleka mieszamy z obiema mąkami i żółtkami. Resztę gotujemy z cukrami. Na wrzące mleko wlewamy mieszankę. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Ciągle mieszamy, aby się nie przypalił. Gotowy zostawiamy do wystygnięcia.

2. Śmietanę ubijamy na sztywno. Jeśli jest wątpliwej jakości lepiej ubić inną bo inaczej krem się zważy. Zimny budyń ucieramy aby był puszysty. Stopniowo dodajemy bitą śmietanę.

3. Krem nadaje się również do babeczek czy tart. Jeżeli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję musimy zwiększyć ilość śmietany. Powyżej 330 g nie próbowałam ale sądzę, że nadmiar spowoduje zważenie kremu.

SAM_1848A

Smacznego!

Advertisements