Tagi

, , , , , ,

Szybki i smaczny deser, który można przygotować bez użycia piekarnika. W dodatku jest dziecinnie prosty.

SAM_1634.JPG

Składniki

250 g masła
250 ml wody
100 g cukru
150 g kaszy manny
100 g pokruszonych Herbatników Regionalnych Petit Beurre Pełnoziarnistych z masłem firmy Cukry Nyskie
50 g wiórek kokosowych
50 ml wódki

SAM_1645.JPG

1. Wodę gotujemy z masłem i cukrem. Do wrzącej wsypujemy kaszę mannę i wiórki kokosowe. Ciągle mieszając trzymamy garnek na małym ogniu przez kilka minut.

2. Kiedy masa trochę przestygnie dolewamy alkohol i pokruszone herbatniki. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy na baranka. Z pozostałej możemy zrobić niewielkie jajeczka i udekorować je kolorowymi posypkami.

3. Wstawiamy formę do lodówki na kilka godzin. Następnie ostrożnie wyjmujemy z niej baranka.

SAM_1635.JPG

Smacznego życzy

logo_cukrynyskie-250x306

Advertisements