Tagi

, , , , , , , , , , , ,

Nowa odsłona sałatki z tuńczykiem. Jest pożywna i lekka zarazem. Doskonale nadaje się na świąteczną kolację.

SAM_1550a

Składniki

1 puszka tuńczyka z oleju
1 szkl fasoli mung firmy Targroch
kilka różyczek brokuła
2-3 ogórki kiszone
1 papryka czerwona
1 słoik selera konserwowego
kawałek pora
majonez
sól
pieprz
czarnuszka
kwasek cytrynowy firmy Gellwe

SAM_1564

1. Fasolę mung zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 godziny. Następnie dokładnie płuczemy i zalewamy dwiema szklankami wody. Gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, żeby pozbyć się toksyn. Później zmniejszamy gaz. Zbieramy  powstającą pianę. Fasola będzie gotowa jeśli da się ją zgnieść widelcem.

2. Brokuły gotujemy na parze. Tuńczyka i seler odcedzamy.

3. Składniki przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone ogórki, pora i czerwoną paprykę.

4. Sałatkę łączymy z majonezem i dopiero potem doprawiamy solą, pieprzem, zmieloną czarnuszką i kwaskiem cytrynowym.

SAM_1576

Smacznego życzy

Gellwe-logo-2012

tar-groch-fil_logo

Advertisements