Tagi

, , , , , , , , , ,

Tak naprawdę to ciasto powinno nazywać się Wielka Improwizacja. Dodawałam do niego wszystko, co było pod ręką. Smak jest zaskakujący a większość składników niewyczuwalna. Ciasto zostało przetestowane na bardzo opornych członkach rodziny.

SAM_1316a.JPG

Składniki

1 szkl ugotowanej białej komosy ryżowej Quinoa firmy Targroch
1 mały burak
1 jabłko
1/4 szkl suszonej żurawiny firmy Targroch
1 szkl mleka
3-4 szkl mąki
3 jajka
1/2 szkl cukru kokosowego firmy Targroch
125 g masła
15 g drożdży
1 cukier waniliowy

SAM_1334.JPG

1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i tyle mąki, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Dokładnie łączymy wszystkie składniki i zostawiamy w ciepłym miejscu.

2. Quinoa, buraka, jabłko i żurawinę bledujemy na papkę.

3. Dodajemy do niej jajka, 3 szklanki mąki, cukier waniliowy, wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest rzadkie dosypujemy więcej mąki. Pod koniec wlewamy ciepłe, rozpuszczone masło.

4. Ciasto powinno mieć ładny, różowy kolor. Odstawiamy je w ciepłe miejsce.

5. Kiedy podwoi swoją objętość, przekładamy je do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm. Wierzch posypujemy cukrem kokosowym.

6. Pieczemy w 180 °C około 40 minut.

SAM_1336a.JPG

Smacznego życzy

tar-groch-fil_logo

Reklamy