Tagi

, , , , , , ,

Bardzo aromatyczna pasta do pieczywa. Połączenie kurczaka z pieczonym mięsem i olejem rydzowym to fantastyczne trio.

sam_0517a

Składniki

2 ugotowane udka z kurczaka
100 g pieczonej karkówki lub innego mięsa
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka masła
ok. 1 łyżka oleju rydzowego
ok. 1 łyżka śmietany 18 %
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
papryka słodka i ostra w proszku
natka pietruszki

sam_0525a

1. Z udek usuwamy skórę i kości, karkówkę kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy mięso do malaksera.

2. Dodajemy natkę pietruszki, masło oraz siemię lniane.

3. Wlewamy olej rydzowy i śmietanę. Składniki miksujemy.

4. Jeżeli pasta jest mało puszysta dolewamy olej lub śmietanę.

5. Na koniec doprawiamy pozostałymi przyprawami według uznania.

6. Pasta doskonale nadaje się do faszerowania jajek, wytrawnych babeczek lub innych przekąsek.

sam_0515a

Smacznego!