Tagi

, , , , , ,

Piernik na bazie piwa żurawinowego z dodatkiem suszonej żurawiny to kolejna propozycja na pyszne, świąteczne ciasto.

SAM_0307.JPG

Składniki

250 ml piwa żurawinowego ( Karmi )
750 g mąki
3 płaskie łyżeczki sody
3 łyżki wody
150 g miękkiej margaryny
50 g cukru pudru
6 jajek
1,5 opakowania przyprawy korzennej
350 g miodu
1/2 szkl suszonej żurawiny

polewa
125 g margaryny
1/2 szkl cukru
4 łyżki kakao
2 łyżki wody

sam_0303a

1. Miód rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

2. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę.

3. Ciągle miksując wlewamy stopniowo przestudzony miód i piwo. Dodajemy sodę rozpuszczoną w wodzie.

4. Wsypujemy przyprawę korzenną oraz przesianą wcześniej mąkę. Ciasto mieszamy do połączenia składników.

5. Pozostałe białką ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo łączymy z reszta składników.

6. Na koniec dodajemy żurawinę.

7. Ciasto przelewamy do 3 małych keksówek. Pieczemy około 45- 50 minut w 180 stopniach.

8. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę, cukier i kakao. Gotujemy, ciągle mieszając, aż polewa zgęstnieje. Gotową dekorujemy wystudzone pierniki.

SAM_0306.JPG

Smacznego!

Advertisements