Tagi

, , , , , , , , , , ,

Ciasto można przygotować na ostatnią chwilę. Piernik ładnie rośnie i ma piękny złoty kolor. Zamiast bakalii możemy dodać same orzechy.

sam_0284

Składniki

250 g mąki
250 g miodu
100 g cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki masła
1 szkl bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, żurawina, skórka pomarańczowa)
2 łyżki przyprawy do piernika

lukier
3 łyżki mleka
ok. 1 szkl cukru pudru
1 łyżka soku z pomarańczy

sam_0278a

1. Mód rozpuszczamy z masłem, studzimy.

2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przestudzony mód z masłem, przyprawę do piernika oraz bakalie. Dokładnie mieszamy.

3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty składników.

4. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.

5. Przekładamy je do dwóch małych keksówek i pieczemy około 5 minut w 180 stopniach.

6. Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego stopniowo przesiany cukier puder. Ucieramy.

7. Pod koniec wlewamy sok z pomarańczy. Miksujemy do momentu, aż lukier będzie puszysty i błyszczący. Gotowym dekorujemy zimne pierniki.

sam_0279

Smacznego!