Tagi

, , , , , , ,

Pyszne i pachnące piernikowe choinki. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i dość szybko miękną. Wystarczy zamknąć je w pudełku a na długo zachowają świeżość.

sam_0135a

Składniki

500 g mąki
125 g miodu
125 g cukru
2 jajka (rozmiar L)
125 g margaryny
10 g kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(ewentualnie odrobina mleka)

lukier
1 białko
sok z pomarańczy
ok. 2 szkl cukru pudru

sam_0145

1. Miód i margarynę rozpuszczamy i studzimy.

2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy miodowej.

3. Dosypujemy kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z proszkiem.

4. Wszystko dokładnie wyrabiamy robotem lub ręcznie. Gdy ciasto będzie za twarde dodajemy trochę mleka, ja nie musiałam.

5. Zawijamy je w folię i wstawiamy na noc do lodówki.

6. Następnego dnia wałkujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki w kształcie choinek. Ilość zależy od wielkości foremek. Mnie wyszło 80 sztuk.

7. Pieczemy w piekarniku około 15- 20 minut, temperatura 160- 180 °C. Studzimy.

8. Białko ubijamy na sztywną pianę. Wlewamy powoli sok z pomarańczy i stopniowo wsypujemy przesiany puder.

9. Lukier powinien być gęsty, puszysty i błyszczący.

10. Pierniki najlepiej dekorować następnego dnia, kiedy dobrze przestygną.

11. Nakładamy lukier za pomocą dekoratora lub łyżeczki. Każdą choinkę posypujemy cukrowymi groszkami.

sam_0159a

Smacznego!

Reklamy