Tagi

, , , , ,

Osobiście przetestowana na własnej rodzinie. Nikt nie zorientował się, że w tej szarlotce nie ma ani grama jabłek. Skład inny ale smak ten sam.

SAM_9343a.JPG

Składniki

ciasto ( tortownica 24 cm)
3 szk mąki
250 g margaryny
2 żółta surowe
2 żółtka ugotowane
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl cukru
2 łyżki śmietany 18 %
szczypta soli

nadzienie
1 kg dyni bez skórki
600 g gruszek
ok. 150 g brązowego cukru
1 cukier waniliowy
1-2 łyżeczki cynamonu
sok z cytryny

SAM_9329.JPG

1. Mąkę, cukier, proszek i sól przesypujemy na stolnicę.

2. Dodajemy posiekaną lub startą na tarce zimną margarynę, żółtka i śmietanę.

3. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i chowamy do lodówki na godzinę.

4. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne.

5. Ścieramy na tarce razem z dynią. Dodajemy oba cukry i prażymy na patelni.

6. Kiedy nadmiar wody odparuje doprawiamy całość cynamonem i sokiem z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.

7. Do przygotowanej tortownicy wkładamy 2/3 części schłodzonego ciasta.

8. Na nim rozkładamy uprażoną masę dyniowo- gruszkową.

9. Resztę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozsypujemy równomiernie po powierzchni.

10. Ciasto pieczemy 45-50 minut w 200 stopniach.

SAM_9335.JPG

Smacznego!

Advertisements