Tagi

, , , , , ,

Dżem o wyjątkowo przepysznym smaku. Dynia z gruszką tworzą idealne połączenie, które subtelnie podkreśla cynamon. Dodatek soku z cytryny sprawia, że konfitura przypomina nieco pieczone jabłko.

SAM_9283.JPG

Składniki

1 kg dyni bez skórki
500 g gruszek
1/3 szkl wody
1 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1 mała cytryna

SAM_9281A.JPG

1. Dynię kroimy w drobną kostkę, podlewamy wodą,

2. Gotujemy do miękkości na niewielkim ogniu.

3. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Również kroimy w kostkę.

4. Kiedy dynia będzie już odpowiednio miękka dokładamy owoce, cukier i wanilię.

5. Gotujemy do momentu aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec dolewamy sok z cytryny i dosypujemy cynamon.

6. Gorący dżem przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy w 80 stopniach około 20 minut.

sam_9278

Smacznego!

Reklamy