Tagi

, , , , , ,

Keczup z cukinii już był, teraz pora na przetestowanie dyni. Przepis jest bardzo podobny, dodałam jedynie więcej czosnku i inne przyprawy. Keczup w tej wersji ma głębszy smak i kolor.

sam_9288

 

Składniki

1 kg dyni (bez skórki i pestek)
3 cebule
6 papryk czerwonych
3 ząbki czosnku
2 koncentraty pomidorowe po 190 g
1/3 szkl octu 10%
100 g cukru
2 łyżki soli
pieprz cayenne
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka kminku

sam_9294a

 

1. Dynię szatkujemy na tarce. Papryki i cebule obieramy, rozdrabniamy w malakserze.

2. Warzywa przekładamy do wysokiego garnka i zasypujemy solą. Odstawiamy na 30 minut.

3. Następnie gotujemy pod przykryciem do miękkości.

4. Dodajemy cukier, ocet i gotujemy przez 20 minut już bez pokrywki.

5. Dokładamy koncentrat pomidorowy, przeciśnięte ząbki czosnku i pozostałe przyprawy.

6. Po kolejnych 20 minutach gotowania miksujemy powstałą masę.

7. Gotowy keczup przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez 15-20 minut.

sam_9292

 

Smacznego!

Advertisements