Nutella dyniowa

Kolejna odsłona zdrowszej wersji czekoladowego kremu na bazie dyni. Mój syn z zadowoleniem stwierdził, że smakuje jak prawdziwa nutella.

sam_8871a

Składniki

1 kg pure z dyni pieczonej
250 g cukru
2 cukry waniliowe
1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
4-5 łyżek czubatych kakao
150 g mlecznej czekolady

sam_8887a

 

1. Pure z dyni gotujemy z cukrami przez około 20 minut

2. Dodajemy mleko skondensowane, kakao, dokładnie mieszamy.

3. Po 15 minutach dokładamy połamaną mleczną czekoladę. Jeżeli chcemy użyć gorzkiej wystarczy 100 g.

4. Kiedy masa dyniowo- czekoladowa uzyska pożądaną przez nas gęstość, przekładamy ją do słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut.

sam_8884a

Smacznego!

 

3 comments

Dodaj komentarz