Kolejna odsłona zdrowszej wersji czekoladowego kremu na bazie dyni. Mój syn z zadowoleniem stwierdził, że smakuje jak prawdziwa nutella.
Składniki
1 kg pure z dyni pieczonej
250 g cukru
2 cukry waniliowe
1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
4-5 łyżek czubatych kakao
150 g mlecznej czekolady
1. Pure z dyni gotujemy z cukrami przez około 20 minut
2. Dodajemy mleko skondensowane, kakao, dokładnie mieszamy.
3. Po 15 minutach dokładamy połamaną mleczną czekoladę. Jeżeli chcemy użyć gorzkiej wystarczy 100 g.
4. Kiedy masa dyniowo- czekoladowa uzyska pożądaną przez nas gęstość, przekładamy ją do słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut.
Smacznego!
Coś dużo cukru w tej nutelli, niezdrowe smarowidło. Można zamienić na ksylitol lub stewię ten cukier?
PolubieniePolubienie
Oczywiście, że można.
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie