Tagi

, , , ,

Doskonały dodatek do wszelakich dań jak i marynata to warzyw lub mięs. Sosem paprykowym możemy także posmarować ciasto na pizzę.

SAM_8403.JPG

Składniki

3 kg czerwonej papryki
300 g papryczki chilli
75 g koncentratu pomidorowego
2 główki czosnku
500 ml oleju
1/2 szkl octu
10 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
300 g cukru
sól do smaku
SAM_8385
1. Paprykę oraz chilli mielimy w maszynce do mięsa.
2. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier oraz olej i gotujemy przez 10 minut.
3. Dokładamy koncentrat pomidorowy, czosnek, ocet, ziela angielskie i liście laurowe.
4. Całość doprawiamy solą. Gotujemy jeszcze przez 15 minut.
5. Gorący sos paprykowy przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy.
SAM_8405
Smacznego!


Róbmy przetwory! 2016

Reklamy