Ogórki kiszone tradycyjne

Moje ulubione ogórki. Smakują wspaniale każdej porze roku. Przygotowane według receptury mojej mamy.

SAM_8065a

Składniki

1 kg ogórków
ok. 4 szkl wody
20- 30 g soli do przetworów
koper nasienny
czosnek
chrzan
gorczyca

SAM_8069

1. Jędrne i niezbyt duże ogórki dokładnie myjemy i układamy w słoikach. Dodajemy obrany i pokrojony w paski chrzan, ząbki czosnku, koper oraz gorczycę.

2. Wodę z solą gotujemy. Gorącą zalewą pokrywamy ogórki. Natychmiast nakładamy pokrywki i mocno dokręcamy.

3. Kiedy przestygną wynosimy w chłodne miejsce. Jeżeli po dwóch tygodniach pojawi się pleśń, zbieramy ją a powstały sok przecedzamy.

4. Zalewamy nim ponownie ogórki i pasteryzujemy według przepisu na ogórki konserwowe.

SAM_8071

Smacznego!


Róbmy przetwory! 2016

4 comments