Cukinia w czosnkowym cieście

Soczysta i aromatyczna przekąska. Cukinia najlepiej smakuje mi w sezonie wakacyjnym. Oto jeden z wielu sposobów na jej podanie.

SAM_7922a.JPG

Składniki

1 cukinia
1,5 szkl mleka
ok. 1,5 szkl mąki
2 jajka
1 ząbek czosnku
szczypta soli
pieprz
koperek

SAM_7926.JPG

 

1. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka.

2. Dodajemy przeciśnięty czosnek i posiekany koperek. Dokładnie mieszamy.

3. Wsypujemy mąkę. Ciasto powinno być na tyle gęste aby nie spływało całkowicie z cukinii.

4. Doprawiamy solą i pieprzem.

5. Cukinię kroimy w 1 cm plastry. Jeżeli jest bardzo wyrośnięta, wycinamy środek z pestkami.

6. Zamaczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

7. Przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

8. Cukinię możemy także upiec  w piekarniku.

SAM_7911

Smacznego!

 

6 comments

Dodaj komentarz