Soczysta i aromatyczna przekąska. Cukinia najlepiej smakuje mi w sezonie wakacyjnym. Oto jeden z wielu sposobów na jej podanie.
Składniki
1 cukinia
1,5 szkl mleka
ok. 1,5 szkl mąki
2 jajka
1 ząbek czosnku
szczypta soli
pieprz
koperek
1. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka.
2. Dodajemy przeciśnięty czosnek i posiekany koperek. Dokładnie mieszamy.
3. Wsypujemy mąkę. Ciasto powinno być na tyle gęste aby nie spływało całkowicie z cukinii.
4. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Cukinię kroimy w 1 cm plastry. Jeżeli jest bardzo wyrośnięta, wycinamy środek z pestkami.
6. Zamaczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
7. Przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
8. Cukinię możemy także upiec w piekarniku.
Smacznego!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
W tym roku urodzaj na cukinię, muszę i taką przygotować, bo nie robiłam 🙂
PolubieniePolubienie
Polecam Kasiu 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
O, znakomity pomysł na letni podwieczorek!
🙂
PolubieniePolubienie
To prawda 🙂 Cukinia jest pyszna w każdej postaci 🙂
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie