To doskonały i szybki sposób na zupę ogórkową zimą. Taki przecier najlepiej jest przygotować w niewielkich słoiczkach. Otwieramy, dodajemy do zupy i gotowe.
Składniki
1 kg ogórków
ok. 2 łyżeczki soli
1-2 ząbki czosnku
gorczyca
1. Umyte ogórki ścieramy na tarce razem ze skórką. Solimy, dodajemy przeciśnięty czosnek i zostawiamy pod przykryciem na noc.
2. Następnego dnia przekładamy je do małych słoiczków. Mocno dociskamy łyżeczką aby na powierzchni pojawił się sok.
3. Dodajemy ziarna gorczycy. Dobrze zakręcamy i odstawiamy. Tego przecieru nie pasteryzujemy.
Smacznego!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
W taki sposób nie przygotowywałam ogórków na zimę, nie psują się bez pasteryzacji?
PolubieniePolubienie
Nie powinny Kasiu. Moja mama od lat je robi. One ukisną tak jak kiszone.
PolubieniePolubione przez 1 osoba