Tagi

, , , , , ,

Puszysta bułka z pomidorami, cukinią i cebulą. Propozycja dla amatorów pizzy na grubym spodzie. Z podanych składników wychodzą dwie porcje.

SAM_7885a.JPG

Składniki

ciasto
25 g drożdży
200 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
ok. 300 g mąki
dodatki
1 kiełbaska śląska
6 plastrów żółtego sera
1 mała cebula
1 pomidor
kawałek cukinii
pasta curry lub curry w proszku
siemię lniane
bazylia suszona lub świeża
keczup

SAM_7880a.JPG

1. Do miski wkładamy pokruszone drożdże, dolewamy trochę ciepłej wody. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy resztę wody, olej, sól i stopniowo mąkę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.

2. Zostawiamy do wyrośnięcia. Ponownie zagniatamy i dzielimy na pół. Wałkujemy na kształt koła i wkładamy do tortownicy ( 21 cm ).

3. Ciasto powinno mieś średnicę większą o kilka centymetrów aby można było zrobić rant. Powierzchnię smarujemy keczupem, układamy ser, cienko pokrojoną kiełbaskę, cebulę oraz plastry pomidora. Z cukinii wycinamy dowolne kształty.

4. Każda smarujemy z obu stron pastą curry lub przyprawą w proszku. Całość posypujemy suszoną lub świeżą bazylią i siemieniem lnianym.

5. Pieczemy około 10- 15 minut w 200 stopniach. 

SAM_7878a

Smacznego!

Advertisements