Tagi

, , , , , , ,

Skromny tort urodzinowy z bitą śmietaną. Wewnątrz kryją się banany i brzoskwinie.

SAM_7591a.JPG

Składniki

biszkopt 3 szt ( tortownica 21 cm )
3 x 2 jajka
3 x 1/2 szkl mąki
3 x 1/3 szkl cukru
3 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem śmietanowy
330 g śmietany 30 %
1 fix do śmietany
2 łyżki cukru pudru

nasączenie
1 cytryna
1,5 szkl wody
1 łyżeczka cukru

dodatkowo
1 banan
8 połówek brzoskwiń z puszki
kiwi
cukrowe groszki

SAM_7585

1. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Biszkopt pieczemy około 15- 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.

2. Z cytryny wyciskamy sok. Gotujemy z wodą i cukrem przez kilka minut.

3. Śmietanę ubijamy pudrem i fixem. Jeden biszkopt nasączymy, smarujemy bitą śmietaną. 4-5 połówek brzoskwiń kroimy w kostkę. Układamy na śmietanie.

4. Przykrywamy drugim blatem. Również go nasączamy i smarujemy kremem. Banana kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na drugiej warstwie. Przykrywamy trzecim biszkoptem i tylko nasączamy.

5. Całość smarujemy pozostałą bitą śmietaną. Łyżeczką delikatnie dotykamy aby uzyskać pożądany efekt.

6. Pozostałe brzoskwinie kroimy w plasterki, robimy z nich róże. Z kiwi wycinamy listki

7. Wykałaczką lub końcem noża delikatnie rysujemy kształt liter i cyfr. W powstałe rowki wsypujemy cukrowe groszki. Wstawiamy tort do lodówki.

SAM_7590

Smacznego!

Reklamy