Tagi

, , , , , , , ,

Ciasto o delikatnym, orzeźwiającym smaku. Kiwi i brzoskwinie nadają mu soczystości a cynamon odrobinę pikanterii.

SAM_7642.JPG

Składniki

biszkopt 2 szt ( tortownica 21 cm )
2 x 2 jajka
2 x 40 g mąki pszennej
2 x 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 x 1 łyżka kakao
2 x 1 łyżeczka cynamonu
2 x 15 g roztopionego masła
2 x 60 g cukru

masa śmietanowa
330 g śmietany 18 %
6 połówek brzoskwiń z puszki
6-7 łyżek syropu z brzoskwiń
2 łyżki żelatyny

dodatkowo
100 g śmietany 30 %
1 łyżeczka cukru pudru
ok. 6 szt kiwi
4-5 połówek brzoskwiń z puszki

SAM_7620.JPG

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Obie mąki przesiewamy z kakao i cynamonem. Stopniowo dosypujemy do masy jajecznej. Na koniec wlewamy roztopione masło. Pieczemy około 15- 20 minut w 180 stopniach.

2.  Brzoskwinie kroimy w kostkę, dodajemy do śmietany razem z syropem. Dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody. Wlewamy do masy śmietanowej.

3. Na dnie tortownicy układamy jeden biszkopt. Przekładamy tężejącą masę i przykrywamy drugim ciastem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

4. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Smarujemy nią wierzch ciasta.

5. Kiwi obieramy ze skórki, płuczemy i kroimy na połówki. Każdą część kroimy w cienkie plasterki, tak samo postępujemy z brzoskwiniami.

6. Aby nasza róża wyszła równo wyznaczamy sobie centrum. Zaczynając od środka układamy plasterki kiwi a na końcu brzoskwiń. Ciasto wstawiamy ponownie do lodówki.

SAM_7639

Smacznego!

Reklamy